Biftek je postao nezaobilazna namernica bez obzira da li izabrali u restoran nacionalne ili internacionalne kuhinje. Biftek je nesumnjivo najkvalitetnije parče crvenog mesa i kao takav uspeo je da nađe svoj put u skoro svakoj kuhinji na svetu. Vrlo je zahtevan kada govorimo o slaganju sa vinom, te zahteva kvalitetna i odležala vina koja ističu i dopunjuju ukuse jedno drugom. U zavisnosti od načina pripreme, preporuka su različita crvena pa i crna vina a kada odaberete odgovarajuće, harmonija ukusa je spektakularna.
Šta predstavlja karpaćo?
Goveđi karpaćo je u današnje vreme jedan od najzastupljenijih načina pripreme bifteka. Patentirao ga je još 1950.godine italijan Đuzepe Ćiprajani a nazvao ga je u spomen dela renesansnog slikara Vitorea Karpaća (1460 – 1526) , jer ga je kolorit njegovih slika podsećao na lepršavost smišljenog jela i crvene boje koja je preovladavala na delima ovog venecijanskog umetnika. Jelo je nastalao iz preporuke lekara tadašnjoj grofici da u ishranu uključi sveže goveđe meso, a domišljati kuvar je smislio jelo koje je za vrlo kratko vreme pronašlo način da se ustali u skoro svim jelovnicima priznatih restorana u svetu.
Kako se pravi karpaćo?
Odstojao goveđi file se izreže na jako tanke kriške, poređa na tanjir i začini sa istucanim biberom, morskom solju i maslinovim uljem pomešanim sa limunovim sokom. Preko svega toga ide parmezan a kao neizostavni deo serviranja imamo svežu rukolu. Svojom gorčinom listova pravi odličan kontrast ukusu svežeg mesa a rukola ujedno spada u jako kvalitetno i lekovito povrće sa obiljem vitamina C, minerala i prirodnih vlakana. Kako bi karpaćo zadovoljio svoju formu i postigao željeni efekat, potrebno ga je besprekorno očistiti od svih žilica i masnoće. Prepečeni hleb je „must have“ pri posluživanju. Ukoliko želite da uvažite našu preporuku za vino, popićete čašu kvalitetnog crvenog Vranca trebinjskog podruma „Vukoje“. Zrele arome višnje i šumskog voća nadograđuju kremastu strukturu i ukus goveđeg mesa u karpaću.
Zašto je restoran Steakhouse elToro poseban u pripremi karpaća?
Kao restoran koji se opredelio za besprekoran kvalitet namernica koje ima u svojoj ponudi, vrlo pažljivo biramo meso koje služimo gostima. Kako se karpaćo pravi od isključivo termički neobrađenog mesa, ne sme postojati ni najmanji propust u skladištenju i nabavci istog. Vrlo smo ponosni na jedinstveni način pripreme i proces sazrevanja goveđih filea pomoću koga dobijamo vrhunske bifteke a to negde je i prepoznato od strane gostiju, te onaj koji proba biftek u našem restoranu više ne pristaje ni na šta manjeg kvaliteta i redovno nam se vraća. Ponosni smo što smo izgradili ime na kvalitetu i posvećenosti svojim gostima.