Pogrešno je zaključiti kako se biftek sprema samo u komadu i da je dovoljno izabrati stepen pečenosti (medium, well done…) i da je to to. Biftek je i te kako poznat u skoro svom kuhinjama sveta i isto tako vrlo cenjen. Jedan od primera jako poznatog jela koje nam dolazi iz istočnih delova azije je sukijaki biftek. Obično se misli na tanko sečene komade mesa, poslužene uz naseckano povrće uz dodatak karakterističnih sosova. Specifičnost ovom jelu daje takozvani japanski sos „ sukiyaki“. Generalno govoreći, u istočnjačkoj tradiciji ovo jelo spada u tzv. zimska jela i tradicionalno se jedu u periodu „bonenkai“ ili ti u periodu na isteku godine. Kao i sva nacionalna jela, i sukijaki recept se razlikuje od regiona do regiona. Ono što je karakteristika uopšteno uzevši su sastojci: soja sos, šećer, sake i mirin(kombinacija začina).
Kako se sprema sukijaki biftek?
Najbitnije je da meso nasečeno na trakice dovoljno odleži u specifičnoj marinadi. Na taj načim komadi mesa upiju arome i ukuse, te se prilikom prženja oslobađa karakterističan miris koji daje šmek ovom azijskom jelu. Sukijaki se služi uz šargarepu, svežu papriku, šampinjone, luk i pavlaku a kao prilog ide pirinač. Sve ovo je prožeto još i mirisom žutog karija i maslinovog ulja. Ovaj način spremanja je vrlo prepoznatljiv u istočnjačkoj gastronomskoj praksi i kao takav prepoznat i u svetskim razmerama.
Kada se uželite egzotičnih ukusa, isprobajte azijsku kuhinju prilagođenu našim gostima. Ovo jelo nikoga ne ostavlja ravnodušnim…